Imam Hassan al-Mujtaba(A) Del 1

I Guds Namn
Salam Alekom

Den heliga Profeten Muhammed(S) sade: ”Hassan och Hussain är herrarna av paradisets unga” (Tarikh al-Khulafa,sid 189)

Den heliga Profeten Muhammed(S) sade: ”Hassan och Hussain är herrarna av paradisets unga” (Tarikh al-Khulafa,sid 189)

Att tala om Imam al-Hassan al-Mujtaba är svårt, för hur mycket böcker du än läser om Honom(A) så kommer du aldrig att läsa självaste boken som är Imam Hassan(A).

Under dessa heliga dagar och för att vara exakt den 15 Ramadan 3 året efter Hijra fylldes Profetens(S) hus med en Gudomlig lycka. Nämligen födelsen av Imam al-Hassan(A). Den händelse väckte en stor glädje i Profetens hjärta.

Nådens spår anlände till Imam Alis(A) hus för att gratulera Ali(A) och Fatima(A). Han hade med honom en nyhet från den Allsmäktige, nämligen att Allah har valt ett namn till barnet. Barnet skulle hetta Hassan. (Al-Bihar, Vol.43 sid. 238)

Imam Hassan uppfostrades i de bästa famnarna. Han uppfostrades av Profeten(S), Imam Ali(A) och Fatima(A). Runt denna andliga omgivning och runt dessa ljus växte vår andra Imam. För var dag som gick ärvde han mer och mer kunskap moral m.m. från dessa ljus.

Han levde med Profeten(S) i 7 år. Profeten(S) älskade honom väldigt mycket och Han(S) brukade bära honom och säga; ”O’Herre jag älskar honom, älska honom” (Tarikh al-Khulafa sid. 188)

Därför ser vi att Imamen(A) ärvde hans farfars moral. Vi kan se många höjdpunkter och situation från hans liv som var ytters höga. Hans godhet och givmildhet och moral var i sådan grad att han kallades för Karim Ahl al Bayt (Den givmilde av Ahl Al Bayt).

En gång hörde Imamen(A) en man som var vid honom i Guds hus, som bad Gud om 10 000 dirham. Imamen gick då hem och skickade till 10 000 dirham till honom.

En annan gång kom Imamens(A) tjänarinna till Imamen och med sig hade hon en bukett basilika som present till honom. Då sade Imamen(A); ”Du är fri att gå för Guds skull”. Då blev visa som var närvarande chockade. Då sade Imamen(A) Allah har uppfostrat oss genom att säga [4:86] När någon riktar en hälsning till er, besvara den då med en hövligare hälsning eller med samma ord., och det bästa svaret var hennes frigivning” (Al-Bihar vol. 43 sid. 342-343)

Han delade allt vad han ägde i två delar till och med hans sandaler, tre gånger i sitt liv, sedan delade han det för Gud. (Al-Bihar vol. 43 sid. 332)

Imamen var inte bara givmild utan han var den som behärskade stor moral, det återberättas att en gång så träffade en man från Sham Imamen(A). Mannen började förbanna Imamen och Imamen var tyst. När han blev klar gick Imamen(A) fram till honom och log och sade; ”O’Shiek du verkar vara en främling eller så har du blandat mellan två personer. Om du skulle be från oss om en sak skulle vi ge dig den och om du frågar oss om vägledning skulle vi visa dig och om du vore hungrig ger vi dig mat och om du skulle vara utan kläder skulle vi ge dig och om du behövde något skulle vi hjälpa dig med det och om du var utslängd/ ute på rymmen så skulle vi ta hand om dig och om du behövde en sak så skulle vi fixa den åt dig. När mannen hörde detta bras han i tårar och sade han ”Jag vittnat att du är Guds khalifa på jorden och att Allah den allvetande, vet vart han lade sitt budskap.” (al-Bihar Vol. 43 sid. 344)

wa Sallam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *