Äktenskap inom Islam Del 1

Att gifta sig som ung inom islam anses vara ett välsignat äktenskap, hela processen äktenskap är högt respekterat och välsignat inom islam, återberättelser av Profeten Muhammed och Koran vers betonar detta. Självklart finns det regler och regler är till för att följas.

I koranen står det “Till hans tecken hör också att han skapat hustrur åt er bland er själva, så att ni kan bo tillsammans med dem, och stiftat inbördes kärlek och barmhärtighet, här finns sannerligen tecken för människor som tänker efter. ” (Koranen 30:21)

Profeten Muhammed sade: “Två böneenheter (rak’at) som bes av en gift person är bättre än en nattvaka och fasta av en ogift person.” [Wasael al-Shia, vol. 14, s. 7]
Inom islam är fysiskt relation med en främling eller sexuell umgänge förbjudet inom islam, till och med onani är förbjudet. Detta är för att bevara samfundet från fördärv. Flera Koran verser varnar från otukt (sex utanför äktenskap) och dess straff.

Inom islamiska Sharia lagar anser man att om en person av paren blivit tvingad till giftermål så är detta giftermål oacceptabelt och räknas inte som islamiskt äktenskap. Brudens och brudgummens åsikter om äktenskapet är väldigt viktig inom ett islamiskt äktenskap. Därför så får man som slutsats att ett äktenskap som skett genom tvång är ett icke islamisk äktenskap. Shahid Murteza Mutaheri som är en av Islams största filosofer refererar en berättlese i sin bok ”Kvinnans rättigheter i islam” om en kvinnan som kom klagandes till Profeten Muhammed för att hennes fader hade lovat bort henne till hennes kusin. Profeten sade att hon inte behöver opponera sig över det och att hon ska samtycka och vara kusinens hustru. Men då sade kvinnan att hon inte tycker om hennes kusin. Profeten sade då; “Om du inte tycker om honom, så är saken avslutad. Du bestämmer helt. Gå och välj en man som du vill gifta dig med”.

Ett annat exempel som Shahid Mutaheri drar är när folk brukade fråga lov om Profetens dotter Fatima, då gick Profeten för att fråga henne om hennes åsikt.

Den Heliga Profeten(S) sade: “Sannerligen ogillar Gud och förbannar den man eller kvinna vars intention för skilsmässa eller äktenskap är blott för att smaka på lusten i det.” Den Heliga Profeten(S) repeterade detta uttalande tre gånger för att betona att den man som skiljer sig från sin fru för ett nytt äktenskap och för att smaka på lusten i den nya frun, såväl som den kvinna som kräver skilsmässa för samma ändamål och gifter sig med en annan man är involverade i Guds förbannelse.” [Al-Kafi, vol. 6, s. 54]

7 thoughts on “Äktenskap inom Islam Del 1

 1. hej det står inget om detta så vill fråga om det är sant. om en familjemedlem dör får man då inte gifta sig förrän 1 år efter det då?

  skicka gärna svar på min mail.

 2. Hej! Det varierar på relationen till den avlidne. T.ex om en fru förlorar sin man så har hon en sorgperiod på 4 månader och 10 dagar.

  Ibland kan kulturella traditioner också förekomma som är på ett år. Men dessa har inte med islam att göra. Men som sagt spelar relationen till den avlidne roll. Alltså bandet.

 3. Jag skulle gärna vilja veta om det finns någon ålder som en muslimsk kvinna måste uppnå för att få gifta sig.
  Jag har hört så mycket om att Muhammed skulle vara pedofil och att muslimer i allmänhet vill ha unga flickor, barn.
  Hur är det med den saken?

 4. @Anna

  Islam säger att en kvinna ska vara mogen (psykiskt och fysiskt) innan hon får gifta sig.

  Det finns mycket sägen och rykten som hörs och sprids, man bör inte vara för godtrogen och lyssna på allt som sägs. Att muslimer i allmänhet vill ha unga flickor/barn är absurd och det räcker med att granska åldern på majoriteten av muslimska giftermål för att motbevisa detta.

 5. Bör kvinnan blöda första natten hon har sex?
  Om hon inte gör det hur vet männen att hon är ren/oskuld?

 6. Sallam!

  Man ställde liknande fråga till Folkhälsan, de besvara enligt följande:

  Första samlaget är något väldigt individuellt och man kan inte ge några normer för hur det borde eller inte borde vara, en del blöder medan andra inte gör det, en del tycker det tar ont medan andra bara upplever det sköna.

  Mödomshinnan är ingen riktig hinna framför slidöppningen, utan ett slemhinneveck (hud) som finns runt slidans öppning – man kan tala om slidkrans i stället, för det beskriver saken bättre. Alltså finns det ingen hinna att spräcka, det är bara en myt.

  De allra flesta kvinnorna blöder inte vid sitt första samlag, det är bara ca en fjärdedel som gör det. Och då är det för att de kvinnorna har en speciellt trång öppning i slidkransen som tänjs ut så det blir små sprickor i kanten, då kan det blöda lite.

  Man blöder också lättare om man inte är upphetsad, för om man är med på noterna, är upphetsad och blivit ordentligt våt i slidan (lubrikation), så känns det för de allra flesta bara skönt, man har varken ont eller blöder alls.

  Därför är det skrämmande att det fortfarande i vissa kulturer ses som ett tecken på att flickan är oskuld om hon blöder, för det bygger på en myt och att människor saknar kunskap om hur det är på riktigt. Inte ens en gynekolog kan med säkerhet säga om en flicka haft samlag eller inte.

  Många flickor som lever i kulturer där det är väldigt viktigt att blöda på bröllopsnatten tar med sig en liten burk med djurblod och häller ut det på lakanet. Om det bara är möjligt så ska man tala med släkten eller åtminstone fästmannen och ge information om att oskuld = blodfläck helt enkelt inte är sant.

  Hoppas det besvarade din fråga.
  Fi amman illah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *