Ett av fastans hemligheter

Fastan har flera hemligheter. Ett av dessa hemligheter berättar Ayatollah Shahid Mohammad Mohammad Sadiq Sadr(A) för oss. 

Han säger: Fastan rengör hjärtat och polerar din själ i flera stadier.

En stadie kan vara att det du äter och dricker kan innehålla tveksamheter eller något förbjudet (haram), vilket leder till att hjärtat hårdnar och själen hamnar i mörker. När du fastar så avstår du från dessa maträtter och drycker. Då kommer hjärtat att mjukna och själen träder ur mörkret. 

En annan stadie kan vara att belastningen av magen med dryck och mat. (Alltså att man proppar i sig mat och dryck), gör din andliga och moraliska resa mot övertygelse och tro trögare. För var gång magen är lättare och inte belastad så blir din själ tunnare/lättare och har enklare för sig att flyga till världen av ljus. (Fiqh Akhlaq, kap. om fastan)