Imam Sadiq – Del 3

Den andra grundläggande saken som Imamen(A) etablerade är dialog. Han öppnade dörren för dialog för bland annat inom filosofi och vetenskap, där han personligen debatterade med många personer, professorer, tänkare, teologer, filosofer och där han varje gång med Guds hjälp besegrade dessa och förtydligade sanningen. Många debatterade med honom om Guds existens och hans svar förbluffade hans motståndare, hans uppförande och moral i debatt var häpnadsväckande, när han talade var alla tysta, han talade om saker som inte ens vetenskapen upptäck, vetenskapsmännen såg hans vältalighet och enorma kunskap att de inte hade några argument framför honom förutom att med hjärtat acceptera sanningen.

En av de debatterna är översatt av Den väntades vänner och är en bok vid namnet ”Den dolda skatten”, där Imamen(A) diskuterar med en hinduisk professor som är ateist och frågar honom frågor som inte ens du eller jag kan tänkas fråga och där Imamen besvarar de. Rekommenderar denna bok. Imamen(A) stängde aldrig dörren för kunskap och debatt. Hans motståndare respekterade honom och visste vem han var, de erkände hans kunskap men tyvärr pga. arrogans så var de emot honom.

Nu mina syskon vad vill vi ta av denna Imam efter dessa ord. De finns två saker som vi kan ta:

1. Några av Imamens(A) efterföljare var inget vidare på att tala, när de talade så vände de upp och ner på en sak och skapade förvirring. Vissa var inte heller så pålästa, och kunde inte tala bra.

Så Imamen(A) sade följande: ”Var tysta kallare/påbjudare för oss”. De frågade Imamen(A) hur menar du? Han sade: “Uppför er bra, handla bra, ha bra moral så kommer de referats till oss Ahl al Bayt” Det imamen menar är Uppför er bra, handla bra, ha bra moral, ljug inte, tjuva inte, tala sanningen, påbjud gott och förbjud ont. Var trogna till era vänner och inte svikare, var fastbeslutsamma. Detta är som en kallelse till oss. Ibland talar vi syskon om islam men vi är helt katastrofala, vi skriker och tjafsar emot, vi har ingen respekt ibland i våra dialoger, vi är högljuda och väldigt känsliga. Imamen(A) säger: “Om ni diskuterar kring en sak och det börjar bli känsligt, stäng diskussionen ändå om du var på sanningens sida.” När jag inte uppför mig som en muslim i skolan och jobbet, varför skall vi då tala om islam och vad den förespråkar?

Jag menar om en person som är högljud, kaxig, busig, bråkig, har ingen moral, kan inte uppföra sig, handlar som en barnunge, varför skall han tala om islam när han inte ens kan förmedla islam genom hans handlingar? Han kommer tvärtom ge en fel bild av islam. Är det inte då bättre att denna person är tyst och inte smutsar ner islam med några ovettiga uttalande som han hört från en opåläst kompis. Ibland tyvärr, så ger vi också dåliga exempel när vi skall förklara en sak, vilket leder till missförstånd och vad händer då, vi kommer inte kunna förklara vad vi menade. De här är inget menat mot någon mina syskon men det här är påminnelse från våra Imamer. Vi har olika kapaciteter och förmågor. VI står till svars för vad vi säger. Det finns en hadith som säger, de flesta som kommer till helvetet är pga. deras tunga. Imamernas vänner var oftast tysta, ibland trodde man att de var stumma. De talade endast när det behövdes och när de talade så var de stjärnorna. Det finns en vacker hadith av Imam Hassan(A) angående de troende. Jag skall bara rada upp få meningar av de, lyssna på vad Imamen säger angående en troende, han säger:

Han klagade inte, blev inte arg och ilsken, och tappade aldrig tålamodet (sabr), av trötthet eller irritation. Han förblev tyst mestadels men när han väl öppnade sin mun för att tala var han stjärnan bland alla talare.
Han föredrog att lyssna i en samling med lärda snarare än att tala. Om någon överkom honom i tal kunde ingen överkomma honom i tystnad. Han sade aldrig vad han inte handlade efter och sade inte det han handlade efter.

När han blev konfronterad med två saker som han inte visste vilken av dem som skulle ta honom närmare Gud, tittade han på vilken av dem som var närmast hans begär och opponerade det. Han klandrade inte heller någon för handlingar där det kunde finnas rum för en ursäkt i liknande fall.”

Man skall känna i hjärtat och vara ärlig med sig själv om man inte kan besvara på en fråga så är det bättre att kanske vara tyst eller hänvisa till en hemsida, ett syskon etc. Än att svara utifrån känsla eller okunskap. Det ni hör mina syskon från era vänner, släkt bör ni bekräfta, jag menar ni skall inte tro på allt som sägs av ett syskon som ni sedan går och sprider vidare. De kanske säger fel eller har missförstått hadithen eller hört fel och när de förklarar för er så är den felaktig och har brister. När ni skall förklara den kommer ni själva känna att denna hadith har brister och börjar tveka. Om ni tvekar hur skall då en som inte tror på Gud inte tveka?

Därför mina syskon handla bra, ha bra moral och uppförande, i hemmet, skolan, moskén, jobbet, ute på gatan, helt enkelt vart ni än går så att ni sprider islams ljus på detta sätt och tro mig vissa konvertiter har konverterar till islams pga. sådant. Tyvärr finns det inte mycket tid att berätta om dessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *