Imam Hassan Askari(A) – Del 6 – Sista delen

Imamen brukade oftast besvara folks frågor. Då hans anhängare brukade brevväxla med honom, eftersom chansen att se honom var väldigt svår. Imamen löste de troendes problem trots att han var fängslad. De skrev till honom gällande problemlösningar och utlåtande. Han besvarade alltid dessa med hans upplysande visdom och fick motståndare att förstå.

Syskon tiden räcker inte till och vi kan sitta i timtals och tala om denna imam. När jag satte och läste om hans liv så var det så underbart. Man levde in i Imamens(A) liv och fick en bild av hur Imamen(A) hade det. Imamen(A) var under ständig övervakning, hans studenter hade uppgiften att sprida och vägledda folket på hans order och uppsyn. Jag vill kort tala om några av hans vänner som var väldigt få.

Den mest kända av dem var Ahmed ibn Ashaq al-Ashri al-Qomi. Han var en av Imamens(A) trognaste, närmaste vänner och räknas bland de största rättslärda i hans tid. Han brukade oftast brevväxla med Imamen(A) kring muslimernas ärenden och imamen skickar till honom svaren. Denna man var även en följeslagare till Imam Jawad(A) och Imam Hadi(A), och har återberättat flera hadither från dem.

Denna man skrev en gång till Imam Mahdis(A) tredje representant, angående att få tillåtelse att få åka till hajj. Allahu Akbar mina syskon, kolla hur mäktigt, en sådan stor man frågar om tillåtelse och handlar inte efter vad han känner för. Han fick tillåtelse att åka till hajj av Imamens representant, och fick med en ny klädsel som var ett tecken på att han skulle avlida inom kort. Det var verkligen så. På vägen tillbaka från Hajj så blev denna man sjuk och avled vid fajr (gryningen). Han fick besök av en av Imamens(A) vänner, som kom och tvättade honom och bad över honom och begravde han.

Imamen Mahdis(A) första representant Othman ibn Saed var en av Imamens vänner. Bland annat så var också Abo Hisham, Dawod ibn Qasem al-Jafari – som var en av Jafar Tayaras ättlingar – också en av Imamens trogna vänner. Denna man var högt respekterad bland imamerna. Han var med Imam Jawad(A), Imam Hadi(A) och Imam Askari(A). Han var en av de som jobbade effektivt under Imamernas uppsyn, även under den korta fördoldheten av Imam Mahdi(A). Han har illusterat och skrivit flera böcker och har återberättat mycket om Imamerna. Han var känd för hans modighet och brukade kritisera och improvisera tyrannerna.

En av Imamens ytterligare närmaste vänner är Abdullah ibn Jafar al-Humari. Denna man var bland de mest höguppsatta lärda i den heliga staden Qom och en av Imamens närmaste vänner. Han skrev flera böcker, bland de mest kända av dem är boken ”Qirb al-Isnad”. Som är en viktig källa inom shia islam och som våra lärda ännu använder.

Som ni ser mina syskon så tog Imamens vänner oftast kontakt med Imamen(A) genom brev. Shia fick redan under den tiden förbredda sig för Imam Mahdis(A) fördoldhet. Innan Imamen(A) blev lönnmördad och förgiftad av abbasiderna så förberedde han sina trognaste vänner och talade om för dem vem imamen efter honom skulle vara. Han lät till och med Imamen, dvs. Imam Mahdi(AJ) besvara deras frågor och ta emot de. Detta för att dem skulle lära känna honom och veta vem han var, eftersom abbasiderna ville döda Imam Mahdi(AJ) så fort han föddes. Därför var Imamens hus fullt bevakad och Imam Mahdi(AJ) kunde inte ses av vem som helst.

Imamen(A) blev förgiftad vid en ung ålder, 28 år. Han levde endast 28 år och var förtryckt och fängslad. Ändå så spelade han sådan stor roll. Vart är vi från Imamen? Vart är vi från hans vänner? Vart är vi från oss själva då vi knappt känner oss själva?

Mina syskon vänd er till Samara, vänd er till Imam Hassan Askari(A) och låt oss skicka frid hälsning från denna avlägsna plats.

Frid vare med dig, O Allahs(SWT) väktare. Frid vare med dig, O Allahs(SWT) bevis, och Hans uppriktiga tjänare.

Frid vare med dig, O de troendes Imam, och arvtagare av budbärarna, och bevisen till Världarnas Herre.

Guds välsignelse vara med dig och dina rena och ärorika ättlingar(A). O min beskyddare, O Aba Mohammad al-Hassan bin Ali, jag är vän till dig och till dina ättlingar(A),

Jag är gäst hos dig, så var gästvänlig mot mig, och en bra värd för mig, för dina rena och ärorika ättlingars(A) skull.

O’Imam Mahdi(A) var är vi från dig, var är vi från din fader, var är vi från dina vänner. Var är vi?!

Mina sista ord till er mina syskon läs om Imam Hassan Askari(A), för vi har inget argument framför Gud ifall han frågar oss varför vi inte gjorde det. Material finns om honom på svenska, arabiska, persiska, engelska och andra språk.

Syskon under dessa dagar behöver de förtryckta våra böner så glöm de inte i era böner, samt så behöver de muslimska länderna också våra böner.

O min Herre och Gud, skicka Dina välsignelser över Profeten Mohammad(S) och hans hushåll Ahl al-Bait(A); och befäst muslimernas gränser genom Din Mäktighet, och ge Ditt stöd till dess försvarare genom Din styrka, och var frikostig mot dem genom Dina gåvor och Din rikedom,

أللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَآلِهِ، وَكَثِّرْ عِدَّتَهُمْ، وَاشْحَذْ أَسْلِحَتَهُمْ، وَاحْرُسْ حَوْزَتَهُمْ، وَامْنَعْ حَوْمَتَهُمْ
O min Herre och Gud, skicka Dina välsignelser över Profeten Mohammad(S) och hans hushåll Ahl al-Bait(A); och öka deras antal, och slipa deras vapen, och försvara deras territorium, och skydda deras region,

وَأَلِّفْ جَمْعَهُمْ، وَدَبِّرْ أَمْرَهُمْ، وَوَاتِرْ بَيْنَ مِيَرِهِمْ، وَتَوَحَّدْ بِكِفَايَةِ مَؤَنِهِمْ، وَاعْضُدْهُمْ بِالنَّصْرِ، وَأَعْنِهُمْ بِالصَّبْرِ، وَالْطُفْ لَهُمْ فِي الْمَكْرِ

Och förena dem, och ordna deras angelägenheter, och förse dem med förnödenheter i stridsströmmen,och åta Dig att proviantera dem, och understödja dem med seger, och ge dem skarpsinne och list,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *