Imam Hosseins(A) förlåtelse och nåd

En man från Sham, som var vid den tiden, följare av Bani Ummaya och pga. av all propaganda, hatade han Ahl al-Bait(A). Så den mannen kom till Medina och blev förtjust i Imam Hosseins(A) ansikte och blev avundsjuk. Han ville förnedra Imamen. En av Imam Alis(A) namn är ”Abo Torab (Jordens far)” för att han var så enkel och sov i moskén, som inte var dekorerad med mattor, så hans kläder blev dammiga. Så folk från Sham, dem såg ner på det namnet.

Så den här mannen kommer och frågar Imamen: ”Är du son till Abo Torab?” Imamen(A) sade till honom: ”Ja.” Så började denna man att förbanna och svära åt honom och hans far.

Så Imamen(A) såg på honom med en barmhärtig blick och sade: ”Jag söker Guds beskydd från shaytan, I Guds den nåderikes, den Barmhärtiges Namn,

[7:199] خُذِ الْعَفْوَ وَأْمُرْ بِالْعُرْفِ وَأَعْرِضْ عَنِ الْجَاهِلِينَ

[7:199] ÖVERSE med människornas natur [och deras brister], och uppmana [alla att visa] hövlighet och vänlighet och undvik [alla ordväxlingar med] dem som [står kvar i hednisk] okunnighet.

7:200] وَإِمَّا يَنزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللّهِ إِنَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

[7:200] Och om Djävulen får din [vrede] att blossa upp, be då Gud beskydda dig; Han hör allt, vet allt.

7:201] إِنَّ الَّذِينَ اتَّقَواْ إِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِّنَ الشَّيْطَانِ تَذَكَّرُواْ فَإِذَا هُم مُّبْصِرُونَ

[7:201] När de som fruktar Gud besväras av onda ingivelser från Djävulen, påminner de sig Guds [förmaningar och varningar] och då får de sin klarsyn tillbaka.

7:202] وَإِخْوَانُهُمْ يَمُدُّونَهُمْ فِي الْغَيِّ ثُمَّ لاَ يُقْصِرُونَ

[7:202] Icke desto mindre vill deras bröder driva dem långt ut i synd och ger inte upp.

Sedan sade Imamen(A): ”Ta det lugnt, be om Guds förlåtelse för mig och dig, om du vill ha hjälp så kan vi hjälpa dig, om du ber om något så kan vi ge dig den. Om du ber om vägledning, kan vi visa dig vägen.”

Så den har mannen säger: ”Jag skämdes för vad jag hade sagt och hur bristfällig jag var, så rodnaden i av skam syntes i mitt ansikte. När han såg det sade han”.

لاَ تَثْرَيبَ عَلَيْكُمُ الْيَوْمَ يَغْفِرُ اللّهُ لَكُمْ وَهُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ

[12:92] ingen förebråelse skall riktas mot er och Gud, som är den Barmhärtigaste av de barmhärtiga, skall förlåta er synd.

Sedan sade Imamen(A) till honom: ”Är du från Sham?” Mannen svarade jakande. Imam sade: ”Detta är ett beteende som vi känner till.” Sedan sade Imamen(A): ”Välkommen, ifall du har något i hjärtat eller behöver något, säg det, utan att skämmas, och misstro inte oss inshAllah.”

Den här mannen säger: ”Jag skämdes så mycket över mitt uppförande att jag önskade att jorden svalde mig, efter det fanns ingen mer kär till mig än honom och hans far.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *