Från hijra (emigrationen) till Fath (öppningen)

Under första året i Medina så etablerade Profeten(S) grunden för det första islamiska styret, med inledningen av att göra sönder idolerna och bygga den första moskén. Moskén blev ett centrum för aktiviteter, kallelse och styret. Sedan skapade han det islamiska brödarskapet och gjorde att en från muhajirin (en som emigrerat från mecka) och en från ansar (hjälparna som tog emot emigranterna) blev tillsammans. Detta för att etablerade ett stark publikt fäste som det islamiska styret skulle vila på. Varje person tilldelades en broder, Profeten(S) delade sig själv Imam Ali(A).

Detta utöver att han skrev en stadgar där han hade förordningar om stammarnas relationer med varandra, samt ett fredsavtal med de stora judiska stammarna. Dessa förordningar och stadgar var enligt det islamiska styrets administration.

Det nyligen unga etablerade styret fick möta stort motstånd samt även den islamiska kallelsen. Quraysh ville eliminera den islamiska staten och den islamiska kallelsen, detta genom flera krig och slag. Slag efter slag hotade det islamiska styret och samfundet. Profeten(S) och muslimerna tvingades helt enkelt till att försvara sig själva.

Då började åren av försvar för det unga islamiska styret. Profeten(S) inledde med den första missionen som leddes av hans farbror Hamza, efter sjunde månaden av hijra. Sedan förberedde han(S) tre missioner till, till slutet av året. Under detta år uppenbarades stora delar av sora Baqarah, som var gudomliga ritningar för det islamiska riket och för att det muslimska samfundet skulle bli hållbart. Ritningar om implementering av Allahs(SWT) lagar, samt ritningar som avslöjade hycklarnas planeringar och som avslöjade judarnas planering mot det islamiska riket.

Quraysh attackera Profeten(S) och det islamiska samfundet från utsidan och judarna attackera den från insidan, då kom Profeten(S) på deras planer och förstod de. Detta ledde till att det blev 8 slag under andra året och 2 missioner. Bland dessa slag var Badr slaget som ägde rum i månaden Ramadan. I de året blev fastan obligatorisk, Qiblas riktning förändrades mot Kaba i Mekca. Alla dessa händelser stärkte det islamiska riket och muslimerna och gav de mer självständighet.

Det andra året av hijra innehöll mycket slag som muslimerna segrade i, samt att under detta år kom de gudomliga förordningar, politiska och sociala förordningar. Detta utöver att Quraysh och judarna fick smaka den bittra smaken av förlusten, som var ett fiasko för dem. Stammen Bani Qinq’a fick utrymma Medina och lämna det, dem var bland dem första judiska stammarna som bosatta sig i Medina. Men eftersom de bröt avtalet med Profeten(S) och svek det i samband med muslimernas seger i Badr.

Quraysh fortsatte med deras militäriska krigsföring mot islam och muslimerna från utsidan av Medina samt som de judiska stammarna bröt avtalet med Profeten(S) vid flera tillfällen under tre års period. Under dessa år skedde 5 slag och det var Uhud, Bani Nadhir, Ahzab (Khandaq), Bani Quraydha och Bani Mustaliq. Dessa krig var tunga för muslimerna.

One thought on “Från hijra (emigrationen) till Fath (öppningen)

  1. Salamu’ Alikom broder!
    Tack för en fin blogg! Undrar om man kan nå dig på mail, behöver hjälp med en text om Profeten (Fred vare med honom och hans heliga hushåll).
    Tänkt om du kunde ställa upp, vore jättesnällt!

    Ws

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *