Varför reciterade Imam Hossein(A) denna vers?

I haditherna återberättas att Imam Hossein(A) efter att de kapade av hans huvud och la den på spjutet, så vittnar flera till att han(A) recitera koranen. Han reciterade specifikt denna vers:

[18:9] أَمْ حَسِبْتَ أَنَّ أَصْحَابَ الْكَهْفِ وَالرَّقِيمِ كَانُوا مِنْ آيَاتِنَا عَجَبًا
[18:9] ANSER du att berättelsen om [de unga] männen i grottan och [deras sysslande med] Skrifterna är särskilt märklig bland [alla] Våra budskap?

Varför just denna vers?

Berättelsen om de unga männen i grottan (Ashab al-kahf) är ett av de kända vackra berättelser som finns i den heliga koranen. Koranen återberättar deras berättelse väldigt fint och i detalj. De var unge män under Profeten Jesus(A) tid, som trodde på hans budskap och den kallelse han kom med. Dessa unga hade olika ämbeten i det romerska riket. Vid ett sammanträde avslöjades deras identitet att de var troende som trodde på Profeten Jesus(A), vilket var förbjudet på den tiden. Modiga och beslutsamma som de var så erkände de deras tro och reste sig stolt bland massorna förklarande deras tro på den allsmäktige skaparen som inte har någon partner och är inte någon lik. Dessa unga män flydde sammankomsten eftersom de skulle arresteras för att sedan dömas till döden. När dem flydde så kom dem till en grotta vid ett berg. De gick in i grottan varav de föll i sömn genom Guds vilja. Koranen säger:

[18:16] [Och sinsemellan sade de:] “Sedan vi [nu] har dragit oss undan dem och allt vad de dyrkar i Guds ställe, låt oss fly till grottan! Gud skall förbarma Sig över oss och ge oss vad vi behöver och hjälpa oss att bestå [provet].”

[18:17] Du kunde se den uppgående solen vika av åt höger från deras grotta och den sjunkande solen flytta sig åt vänster från dem, där de befann sig i ett av [grottans] rum. Detta är ett av Guds tecken: den som Gud vägleder finner den rätta vägen, men för den som Han låter gå vilse kan du aldrig finna en hjälpare som leder honom rätt.

[18:18] Du kunde ha trott att de låg där vakna, fastän de var försänkta i sömn. Vi lät dem vända sig än på höger sida, än på vänster och deras hund låg vid ingången med utsträckta framben. Om du oförmodat hade stött på dem, skulle du helt säkert ha vänt om och i förskräckelse ha sprungit därifrån.

Dessa unga låg inne i grottan i 309 år till dess att Allah(SWT) valde att väcka dem. De vaknade och såg sig omkring. De trodde att de hade sovit en till två dagar. Efter att de vaknat från sömnen så skickade dem iväg en av deras vänner för införskaffa mat från staden. Han la märke att allt var förändrat, inget var sig likt. För att göra en lång historia kort, så insåg han att de hade sovit i 300 år och återvände till sina vänner och talade om detta för dem. De ville inte tillbaka till livet och bad sin herre att återförena dem med Honom(SWT), så deras bön blev accepterad.

Koranen säger: [18:9] ANSER du att berättelsen om [de unga] männen i grottan och [deras sysslande med] Skrifterna är särskilt märklig bland [alla] Våra budskap?

Koranen säger också: [18:25] DE BLEV kvar i sin grotta i trehundra år, och till detta tal har lagts nio.

Tillbaka till huvud frågan, varför reciterade Imam Hossein(A) denna vers?

Vad imamen ville säga till oss och folket är att, tror ni att dessa unga mäns berättelse är märkligt? Att dem sov 309 år och kom tillbaka? Att Allah(SWT) förutbestämde att dessa beslutsamma män skulle kom tillbaka? Då skall ni veta att jag, Hossein ibn Ali(A) kommer komma tillbaka en tid för raja (återkomsten) efter flera tusen år. Tror ni att ni har dödat mig? Tror ni att ni har massakrerat mig och allt var slut? Nej, sannerligen kommer ni se min återkomst efter tusen år, vid raja (återkomsten), då Allah(SWT) kommer väcka mig till liv igen.

Labayk Ya Hossein!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *