Snack snyggt – modern retorik!

image

Jag hade en kupong där jag kunde hämta ut en valfri bok från “The pocket shop”. De fanns många bra titlar men intresset föll för två böcker som var skrivna av samma författare, Elaine Eksvärd. Den ena boken var “Härskartekniken” och den andra var “Snacka snyggt – modern retorik”. Valet föll till slut över den sist nämnda. Har hunnit läsa en del av den. Riktigt roligt, lättläst och informationsrik bok med praktiska tips. Jag kände igen mig vid vissa fall som hon nämnde.

Hursomhelst inom islam finns också retorik och Imam Sadiq(A) sammanfattar det genom att säga till sina studenter: “Säg mycket i få ord.” Profeten Mohammad(S) säger också “Vi Profeter(S) talar med människorna på deras nivå.” Retorik är ju också att du skall göra det enkelt för åhöraren och inte få honom att framstå som en idiot eller en dum person som inte begriper det du säger, genom att du använder dig av svåra ord och begrepp. Avslutningsvis säger Imam Ali(A) “Tala till människorna på deras nivå.”

2 thoughts on “Snack snyggt – modern retorik!

  1. Precis. “Tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin”, som naturligtvis innebär att man ska anpassa sitt budskap efter mottagarens förutsättningar att förstå vad man talar om.

    Något svenska muslimer borde tänka på är att skippa alla arabiska uttryck, typ InshAllah, och istället säga: Om Gud vill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *