Domedagen – Del 1

I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn
Kära broder och ärade systrar Sallam Aleikum!

Inledning

När man skall behandla ett ämne som domedagen och dess tecken så bör man först återgå till vad är filosofin med domedagen? Varför är detta ämne så viktigt i islam fastän vi har försummat den. Av Koranens ungefär 6500 verser handlar 1400 om livet efter detta och domedagen. En fråga som vi bör ställa oss då, vad vet vi om domedagen? Ett av de tre kriterier för att en muslim skall kallas för muslim är just tron på domedagen. Den som inte tror på domedagen kan inte räknas som muslim och detta är en enad sak bland alla muslimer. Men vad handlar domedagen om? Vad är filosofin bakom domedagen?

Filosofin bakom domedagen

Filosofin bakom domedagen är just att Guds rättvisa uppenbaras där. Att rättvisan skall skippas på den dagen bland alla människor, såväl kuffar som muslimer. Koranen har beskrivet domedagen med flera attribut. En av de mest känna namnen är just räkenskapsdagen (yom el-hisab). Allah(SWT) kommer på domedagen att skippa rättvisan bland alla människor. Eftersom i detta livet har du en frivilja och du kan synda och göra vad du vill i princip. Allah(SWT) kommer således inte döma dig här, utan de här livet är ett prov. Under provet får du skriva och göra vad du vill men vid bedömningen kan du inte göra mycket. Därför säger man ”El yoom amal bila hisab, wa ghadan hisab bila amal” idag är det handling utan någon domare och imorgon är bedömning utan handling. Allah(SWT) kommer således att döma med rättvisa.

Rättvisa

Men vad är rättvisa? Rättvisa kan delas i två delar, den ena är att placera en sak i dess rätta plats och den andra är individens rättigheter. Det är just den andra delen som kommer behandlas på domedagen dvs. att Gud kommer döda efter individens rättigheter.

Domedagen

Domedagen kommer ske på en tidpunkt som vi minst anar. Ingen människa, inte ens Profeterna(A) och Imamerna(A) vet om domedagens klockslag.

Den heliga Koranen säger:

75:6]  يَسْأَلُ أَيَّانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ

[75:6] och hon frågar [misstroget]: “Och denna Uppståndelsens dag, när kommer den?”

 [75:7]  فَإِذَا بَرِقَ الْبَصَرُ

[75:7] [Den Dag] då blickarna grumlas [av fruktan]

 [75:8]  وَخَسَفَ الْقَمَرُ

[75:8] och månen mister sitt sken

 [75:9]  وَجُمِعَ الشَّمْسُ وَالْقَمَرُ

[75:9] och solen och månen förenas –

 [75:10]  يَقُولُ الْإِنسَانُ يَوْمَئِذٍ أَيْنَ الْمَفَرُّ

[75:10] den Dagen skall människan ropa: “Vart skall jag fly?”

Allt kommer ske på ett överraskande och oförbrett sätt. Allah(SWT) kommer beordra sin ängel Israphil att gå ner till jorden. Israphil kommer att gå ner till jorden. Änglarna på himmeln fruktar och är rädda för Israphil för dem vet att han är den som kommer utnämna domedagen, så varje gång han rör sig så tror de att han kommer utannonsera domedagen. Men den dagen kommer Allah(SWT) att beordra denna ängel att gå ner till jorden och utannonsera domedagen. Israphil kommer komma till jorden och han kommer vara svävande mellan jorden och himmeln.

Israphil kommer att utannonsera domedagen genom att blossa på en basun, en basun av ljus. Denna basun kommer ha två ändar, åt två riktningar. Ena riktning mot jorden den andra mot himmeln. Sedan kommer ha att blossa i denna basun.

[39:68]  وَنُفِخَ فِي الصُّورِ فَصَعِقَ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَمَن فِي الْأَرْضِ إِلَّا مَن شَاء اللَّهُ ثُمَّ نُفِخَ فِيهِ أُخْرَى فَإِذَا هُم قِيَامٌ يَنظُرُونَ

 [39:68] Och [Domens] basunstötar skall ljuda och alla i himlarna och på jorden – utom de som Gud vill [skona] – skall falla livlösa till marken. Ännu en basunstöt – och de reser sig och får skåda [den nya verkligheten].

I de ögonblicken kommer människorna vara överallt, vissa kommer vara i marknaden, andra hemma medens de tittar på en fotbollsmatch, några andra är kanske mitt i en synd då det sker, andra är kanske i med sin flick-/pojkvän. När basunensstötar kommer, komma alla skapelser att deka, alla kommer att dö, alla kommer vara bort. Alla kommer människor kommer träda in i alem al-Barzakh.

[56:1] NÄR DET kommer som måste komma,

 [56:2]  لَيْسَ لِوَقْعَتِهَا كَاذِبَةٌ

[56:2] skall ingen bestrida dess verklighet.

 [56:3]  خَافِضَةٌ رَّافِعَةٌ

[56:3] [Det skall föra med sig] förnedring [för några och] upphöjelse [för andra].

 [56:4]  إِذَا رُجَّتِ الْأَرْضُ رَجًّا

[56:4] Jorden skall skakas av en våldsam skakning

 [56:5]  وَبُسَّتِ الْجِبَالُ بَسًّا

[56:5] och bergen skall smulas sönder

 [56:6]  فَكَانَتْ هَبَاء مُّنبَثًّا

[56:6] och bli till stoft, som skingras vida omkring;

 

När alla har dött kommer bara Israphil och Gud att vara kvar. Då kommer Allah(SWT) säga till Israphil, dö. Så dör han. Sedan kommer Allah(SWT) säga:

”Var är alla arroganta som gick på jorden? Var är alla kungar och erövrare som var stolta över deras korståg? Var är de människor som hävdade att de är gudar? Var är era så kallade kungariken? Vem kungavälde och rike finns idag?” och ingen kommer svara. Då kommer Allah(SWT) att säga: ”Sannerligen tillhör herraväldet Allah(SWT)”.

Sedan ger Allah(SWT) liv till Israphil, Israphil kommer ta ut denna basun av noor ännu en gång och kommer blåsa i den en gång till. Alla människor kommer väckas till liv, alla de som har dött från Profeten Adam tills den dagen kommer alla väckas.

6:51]  وَنُفِخَ فِي الصُّورِ فَإِذَا هُم مِّنَ الْأَجْدَاثِ إِلَى رَبِّهِمْ يَنسِلُونَ

[36:51] Och det skall stötas i basunen och alla skall skynda ut ur gravarna för att möta sin Herre;

 [36:52]  قَالُوا يَا وَيْلَنَا مَن بَعَثَنَا مِن مَّرْقَدِنَا هَذَا مَا وَعَدَ الرَّحْمَنُ وَصَدَقَ الْمُرْسَلُونَ

[36:52] och de skall jämra sig och ropa: “Vem har väckt oss ur vår djupa sömn?” [Och änglarna skall svara:] “Detta är vad den Nåderike har lovat – budbärarna sade sanningen.”

 [36:53]  إِن كَانَتْ إِلَّا صَيْحَةً وَاحِدَةً فَإِذَا هُمْ جَمِيعٌ لَّدَيْنَا مُحْضَرُونَ

[36:53] Ett dån, ett enda, skall ljuda, och alla skall föras fram inför Oss.

 [36:54]  فَالْيَوْمَ لَا تُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئًا وَلَا تُجْزَوْنَ إِلَّا مَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

[36:54] Ingen skall tillfogas orätt denna Dag och ni skall inte lönas för något annat än era egna handlingar.

 

Solsystemet kollapsat

 

Hela solsystemet och dess utsmyckade stjärnor kommer kollapsa och fallera på domedagen.

 

81:1]  إِذَا الشَّمْسُ كُوِّرَتْ

[81:1] NÄR SOLEN lindas in [i mörker],

 [81:2]  وَإِذَا النُّجُومُ انكَدَرَتْ

[81:2] och stjärnorna mister sitt sken,

 [81:3]  وَإِذَا الْجِبَالُ سُيِّرَتْ

[81:3] och bergen sätts i rörelse,

 

 [82:1]  إِذَا السَّمَاء انفَطَرَتْ

[82:1] NÄR HIMLEN rämnar,

 [82:2]  وَإِذَا الْكَوَاكِبُ انتَثَرَتْ

[82:2] och stjärnorna skingras,

 [82:3]  وَإِذَا الْبِحَارُ فُجِّرَتْ

[82:3] och haven svämmar över sina bräddar,

77:8]  فَإِذَا النُّجُومُ طُمِسَتْ

[77:8] när stjärnorna förlorar sitt ljus,

 [77:9]  وَإِذَا السَّمَاء فُرِجَتْ

[77:9] och himlen rämnar,

 [77:10]  وَإِذَا الْجِبَالُ نُسِفَتْ

[77:10] och bergen [smulas sönder till stoft] som skingras för vinden,

 

Uppresningen
Alla människor kommer väckas till liv, det kommer vara en stund av fruktan.

 

[99:1] NÄR JORDEN skälver i sitt [sista] skalv

 [99:2]  وَأَخْرَجَتِ الْأَرْضُ أَثْقَالَهَا

[99:2] och jorden kastar upp sina bördor

 

Alla religioner har enats att på domedagen så kommer alla människor ha sin egen kropp. Sadruddin Shirazi säger: ”Faktum är att i uppståndelsen kommer samma världsliga kropp tillbaka och inte något liknande det, på ett sådant sätt att om man ser det, skulle han säga: Han är så och så person som var närvarande i världen.” [Al-Mubda wal Maad, s.490]

 

Fast du kommer ta kroppen av dina egna handlingar. Alla människor kommer att samlas och de kommer komma i samlingar. Allt kommer blottas, nu ser vi inte vad alla döljer för varandra. Men på domedagen kommer alla att se varandra inre och yttre.

 

Mu’adh bin Jabal frågade Profeten(S) om denna vers:

[78:18] Det är den Dag då det skall stötas i basunen och ni skall skynda fram [ur gravarna] i myllrande massor,
Profeten(S) sade: ”Du frågar om en extrem stor händelse”. Sedan med tårfyllda ögon sade Profeten(S):Tio grupper från min ummah (samfund) kommer skiljas från andra och de kommer att samlas i olika skepnader och former: en del kommer komma i form av apor och grisar på domedagen. Vissa kommer föras fram upp och ned, dragandes från sina axlar. Vissa kommer att presenteras som blinda och de kommer också gå på sammasätt. Vissa kommer föras fram som döva och stumma och de kommer inte förstå någonting. Vissa kommer komma tuggandes på sina tungor medan det kommer hängas på deras bröst och blodet kommer forsa ner från deras munnar. Folket i samlingen kommer att äcklas av dem.

Vissa kommer få sina lemmar avskurna. Vissa kommer bli korsfästa på grenar av eld. Vissa kommer stinka mer än djurlik. Vissa kommer vara klädda i kläder som kommer vara färgade i tjära och det kommer hålla sig fast i deras kroppar.

De som kommer föras fram i form av apor är faktiskt de som sprider ofog genom lögner och rykten. De som kommer föras fram i form av grisar kommer vara de som tjänat pengar genom olagliga medel. De som går på sina ansikten kommer vara de som tog emot ocker (ränta). De som kommer föras fram som döva och stumma kommer vara de som uppblåsta och högfärdiga.

De som tuggar på deras tungor kommer i självaverket vara religiösa lärda och domare, vars handlingar var emot deras ord. De som kommer ha sina lemmar avskurna kommer vara de som hade plågat sina grannar. De som kommer vara korsfästa på grenar av eld kommer vara de som spionera på andra. De som stinker mer än djurlik kommer vara de som följde de olagliga köttsliga begären och som inte betalar Allahs(SWT) del och de fattigas del från deras rikedom. De som skulle komma med sina kläder insmorda i tjära skulle vara högfärdiga och arroganta.[Jalaluddin Suyuti, Durre Manthur, Vol. 8, s. 393]

 

Imam Khomeini(A) säger:

”Precis som människan har en viss världslig form i den här världen … så finns det en särskild form för honom som är osynligt, vars form är under kontroll av jaget och det inre väsen som är efter döden, oavsett om det är Barzakh eller Qiyamat. Om det inre och hemliga väsendet av människan är människa, är hans andliga form också människa.

Men om det inte är människa, är hans form inte heller mänsklig. Till exempel, om köttsliga och djuriska begär dominerar ens inre och den inre väsen blir ett odjur, är människan ett djur i form av ett himmelskt väsen enligt denna skapelse. Och om känsla av ilska och grymhet dominerar ens inre väsen, skulle argsintheten bli hans osynliga himmelska form. Och om tvivel och satanism blir dominerande och hans inre väsen tar sataniska böjelser som bedrägeri, oärlighet, lögnaktighet, baktal, är hans osynliga och förandligade form som en av de sataniska böjelserna, beroende på den onda egenskapen som inverkar på honom.” [Maad az Deedgah Imam Khomeini, s. 354]

Hela denna stora folkmassa kommer resa sig på denna mörka stund. Domedagen kommer vara i enligt Koranen 50 000 år.

[70:4] Till Honom stiger änglarna och den heliga ingivelsens ande upp under en dag vars längd är femtiotusen år.

Enligt återberättelser från Ahl al-Bait(A) kommer det finnas 50 stationer på domedagen och vid varje station kommer man stanna 1000 år.

Detta var del 1 och inshaAllah nästa gång skall vi behandla det som kommer hända efter.

Avslutningsvis säger Imam Mohammad Baqir(A):

Luqman sade till sin son; “Min son, ifall du har tvivel om döden, så prova att försöka och inte sova, du kommer inse att du inte kommer kunna göra det. Och ifall du har tvivel på domedagens uppresning, prova att inte vakna från din sömn. Du kommer inse att det inte går. Om du tänker på detta, kommer du att förstå och inse att din själ är i någon annans händer. Sannerligen är sömnen som döden och att vakna från sömnen är som uppresningen efter döden.” [Biharul Anwar, Vol. 7, s. 42]

Wa Alhamdulillah Rabi al-Alamin, wa salat ala Mohammad wa ala alehi ajmein.

One thought on “Domedagen – Del 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *