I Profeten Mohammads(S) fotspår – En glimt av hans moral del 2

I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam Aleikum kära bröder och ärade systrar och välkomna till den vackra, ljuva och andliga samling.

Välkommen till paradisets näktergal, förgyll er tungor med att skicka Salawat över Profeten och hans familj.

Gryningens ljus lyste upp dagen
och bortom horisonten
vid Baytul Allah närmade sig timmarna
tiden var knapp och snart skulle skapelsen
få beskåda Guds mest upplysta stjärnor bland hans skapelse
Aminah till Gud hon vände sig vid de sista timmarna
Fredagen den 17 Rabi-ul Awal
Exakt som denna dag
Lyste Profeten Mohammads ljus
Ljuset som lyste upp himlarna
Ljuset som släckte ignoransen och arrogansens mörker
Ljuset av den heliga, den nobla, den sanningstalande, den trogne, den väntande lyste upp Mecka!
Mohammad var hans namn, ett Namn som den allsmäktige valde åt honom!

Älskade lyssnare och kära hörare skickar mina ljuva och misk doftande gratulationer till Imam Zaman(AJ) och till er kära syskon på Profetens födelse dag.

Idag är det fredag, idag är det 17 Rabi-ul Awal och Profeten(S) föddes på en fredag den 17 Rabi-ul Awal SubhanAllah vilket sammanträffande. Han föddes i mecka år 750 efter kristus i ett år som kallas ”Elefantens år” Ama el Fil i sin farfars hus Abul Muttalib. Hans mor var Aminah bint Wahab och hans fader var Abdullah ibn Abdul Muttalib. Hans fader dog innan han föddes och hans moder avledd några år senare efter hans död. Den som tog hand om honom var Abdul Muttalib som senare också avled och slutligen blev han omhändertagen av sin monoteistiske farbror Abu Taleb och hans fru Fatima bin Asad, Imam Alis(A) föräldrar. Där växte han upp. SubhanAllah senare när Abu Talib hade det svårt och Profeten(S) blev vuxen tog han hand om Imam Ali(A) och Imamen växte upp hos honom. Vilket gudomligt samband.

Idag har vi samlats för att fira det heliga minnet och att tala om Profeten(S) är svårt för sannerligen torkar pennans bläck ut av att tala om honom och orden brister i sin förklaring av Guds bäste skapelse, den perfekta människan, Mohammad son till Abdullah!

Vi skall tala om en av denna heliga Profets egenskaper och vi valde om att tala om hans moral som vi kan ta till oss ifrån. Koranen säger: “Och du besitter sannerligen ädla moraliska

egenskaper.” (68:5) vidare säger han må min far och mor offras för honom: ”Jag har skickats för att fullända moralens principer”. Han var känd innan uppenbarelsen dvs. innan islams kallelse, bland människorna för al-Sadiq al-Amin, den sannings talande, den trogne. Aldrig ljög han och aldrig svek han.

Varför skall vi följa Profetens(S) liv och hans moral?

För att ge ett enkelt svar är för att Allah har vill det och det är den bästa och snabbaste vägen mot målet och frälsningen, Allah säger:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

[33:21] I GUDS Sändebud har ni ett gott föredöme för alla som [med bävan och hopp] ser fram mot [mötet med] Gud och den Yttersta dagen och som ständigt har Gud för ögonen.

Vi har valt vissa hadither av Profeten(S) och moraliska ämnen som vi skall kort ta upp för att se vad Profeten(S) säger. Varje egenskap kan vi ta till oss och följa så att vi kommer ut härifrån ikväll som vinnare och berikade med kunskap inshaAllah. Haditherna är kopplade till vår vardag.

1. Profeten(S) säger:

لا تَخْرِقَنَّ عَلى أحَدٍ سِتْراً.

Skäm inte ut någon, avslöja någons hemligheter.

Dvs. O’muslimer skäm inte någon och avslöja inte dennes hemligheter utan tvärtom dölj och täck över dennes fel. O’människor se på era brister innan ni ser på andras. O’Människor avslöja inte andras misstag för den som täcker över alla synder (satar al-Uyob) är Allah, som täcker över mina och dina synder kan avslöja dem. Frukta därför Allah och särskilt en muslims hemligheter och ännu mer en troende muslim, för sannerligen har vi hadither att en troendes heder är heligare än Ka’ba. Skäm inte ut någon i skolan, på jobbet, mosken, gatan etc. Utan var en person som tvärtom täcker deras synder och misstag och hjälper dem mot rätt väg så att Allah täcker över dina synder och hjälper dig.

Hur oftast är det inte så när vi ser någon annan begå en synd istället för att hjälpa honom och tillrättavisa honom så går vi och talar skit om honom bakom hans rygg. Vi går runt och knivhugger honom i ryggen och styckar hans heder, kropp i bitar på våra munnar. Vi baktalar honom. Låt oss lära oss av det. Idag i våra skolor och arbetsplatser finner vi diskriminering och mobbning pga. av sådant. Istället för att hjälpa varandra så gör vi mottsatsen. Profeten(S) var en person som hjälpte och vägledde andra och täckte över deras synder och brister.

2. Profetens(S) säger vidare

لا تَحْلِفْ بِاللَّهِ كَاذِبَاً وَلا صَادِقَاً مِنْ غَيْرِ ضَرُورَةٍ وَلا تَجْعَلِ اللَّهَ عُرْضَةً لِيَمِينِكَ؛ فَاِنَّ اللَّهَ لا يَرْحَمُ وَلا يَرْعى مَنْ حَلَفَ بِاسْمِه كاذِبَاً.

Svär inte vid Gud (dvs. Säg inte walla) vid betydelselösa och oviktiga saker vare sig det är sanning eller lögn. Gör inte det vanligt att svära vid Gud hela tiden så att blir en vana. För sannerligen kommer han inte vara nådig över den som svär vid Honom i lögn.

Att svära vid Allah har blivit tyvärr en vana för oss som tuggummi och vid säger walla hela tiden vid onödiga och vid oviktiga saker. Ännu värre har vi tyvärr låtit ibland ljuga vid Allahs namn. Allahu Akbar. Idag när du får ett samtal från en broder hoppas jag och inte en flickvän så frågar denna brodern: ”Waz up bror, hur mår du” eller ”Shlonek” eller ”kifak” vad säger vi? ”Walla bror de är bra, chillar, de rullar på etc.” Vi tar in Allahs namn onödigt. Varför skall jag ens säga walla? Om du vill påminnas om Gud säg Alhamdulillah de bra. De finns några som säger ”Walla, alhamdulillah.” I förorten har detta ord blivit känt även folk som inte är muslimer säger walla. Och hur lätt hänt har det inte hänt är att man säger ”Walla broshan de så här” eller ”Walla, han gjorde så” och han baktalar. Svära vid Allah och synda i samma mening bah bah. Snacka om att den personen har stake nog möta Allah. Ordet ”Walla” är ett viktigt ord och tungt ord. Inom fiqh så skall man betala en viss summa ifall man sagt det och ljugit. Ordet ”wallah” och att svära vid Gud är inte något enkelt. Profeten(S) säger: ”Ya Ali svär inte vid Gud om inte dit liv ligger i fara.” Våra liv är inte ens i fara och vi svär på Gud hela tiden. Profeten(S) brukade inte göra det om inte det var nödvändigtvis låt oss lära oss från honom då.

3. Profeten(S) säger:

ما كَرِهْتَهُ لِنَفْسِكَ فَاكْرَهْهُ لِغَيْرِكَ وَما أحْبَبْتَهُ لِنَفْسِكَ فَأحِبَّهُ لأخِيْكَ.

Önska inte för andra vad du inte vill själv, och önska för din bror (i tron) vad du önskar för dig själv.

Allah Akbar vilken kärlek och moral Profeten(S) vill att vi skall ha för varandra. Denna hadith har många av oss hört och många av oss känner till den men vad enkelt det är att yttra det och vad svårt det är att praktisera det. Syskon islams är fred – salam – kärlek och islam vill att vi skall visa ömhet mot varandra. De är enkel regel. Önska inte det dåliga till din broder eller syster som du inte önskar för dig själv. Och önska för din broder och syster vad du önskar för dig själv. Var inte egoistiskt. T.ex. kan man ge ett enkelt materialiskt exempel när det blir rea i stan t.ex. och man vet om det. Vad gör man? Man går och handlar och köper det man vill sen ringer man sina polare och berättar för dem. ”Allsas” man vill visa att man är snäll, varför sade du inte till din bror från början. Som sagt detta är ett enkelt materialistiskt exempel. Profeten(S) säger: ”Ni kommer inte att träda in i paradiset förrän ni älskar varandra.” Kärlek syskon, älska varandra och respektera varandra, de viktigt. Profeten(S) må jag offras för den mark han gick på var väldigt kärleksfull och visade ömhet mot sina kompanjoner och mot muslimerna. Han delade med sig av allt och uppoffrade allt för islam.

4. Profeten(S) säger:

أَتَحْسَبُونَ الشِّدَّةَ فِي حَمْلِ الْحِجارَةِ؛ اِنَّمَا الشِّدَّةُ أَنْ يَمْتَلِيَ أَحَدُكُمْ غيْظَاً ثُمَّ يَغْلِبَهُ.

Tror ni att en mans styrka ligger i hur mycket stenar denne kan bära på? Nej, det ligger vid att hålla sin ilska och vrede när den kommer och kunna styra den.

Återigen är denna hadith en av Profetens(S) delikata hadither och ord som doftar visdom och kunskap. Ilska mina syskon och vrede är något som farligt och shaytan är älskar den personen som inte kan kontrollera den. För vid ilska och vrede följer du dina begär. Vid ilska och begär begår du misstag, säger fullt ord, gör något dumt. Imam Ali(A) säger: ”Början av ilskan och vrede är ondska och slutet av de är ånger.” Kolla på statisticken över brott eller problem. När skedde det? När man varit förbannad, ilsken och sagt något dumt och slagit någon. Profeten(S) säger till oss ”O’människor styrkan som ni tror är med att bära hantlar på gymmet eller köra bänkpress etc. är inte det som kännetecknar en mans styrka utan att styra sin ilska och vrede.” De roligt dessa Buffalo biffar som finns i gymmet och tränar oftast har dem kortstubin. Så fort du säger ett fult ord paff då sprängs han. ”Ehh visa respekt, skall vi ta det där ute, ehh jag kommer döda dig, fattar du.” Ja exempelen är många. Så det gäller att styra sin ilska t.ex. när man spelar TV-spel och ens bror vägrar släppa kontrollen så flippar man och smäller till honom eller när man flippar på sina syskon, kompisar, fru hur enkelt. Ni vet hos våra sunni syskon så har dem att när man säger ”Taliq” (Du är skild) så blir kvinnan skild. Allah Akbar ni skall se hur statistiken över skilsmässor stiger pga. att mannen kanske kommer hem irriterad och flippad och säger det ordet eller att han flippar på sin fru och säger det. Oftast flippar man lätt tyvärr det kan vara ifall kvinnan kommer hem och haft en jobbig dag och kort efter kommer mannen eller om han redan är hemma och vill ha mat. Wee han vänder upp och ner på jorden. Samma sak med kvinnor dem är inte snälla heller dem flippad också kanske säger något dumt och mannen får upplopp och ni känner till slutet de blir ”Armagedon” hemma. Så ta det lugnt kära brudpar och hjälps åt. Ett annat exempel är när vi ungdomar flippar över på våra föräldrar och direkt säger något. Vet ni vad koranen säger om föräldrar?

[17:23] Er Herre har fastställt att ni inte ska dyrka någonting annat än Honom, Och [Han har anbefallt er] att visa godhet mot [era] föräldrar. Så länge en eller båda av dem lever, ska ni aldrig säga “Äh” till dem (minsta gest av irritation), ej heller ska ni skrika åt dem; ni ska behandla dem älskvärt.

Det vill säga du får inte ens säga till dem ”äh” eller ”uff”. Visa dem respekt, det finns mycket att tala om i denna punkt men vi får ta det till en annan gång inshaAllah. Profeten(S) var en person som styrde sin ilska och tvärtom hade nåd att Koranen säger om honom: [21:107] Och vi har inte sänt dig [O’Muhammad] som annat än barmhärtighet för världarna”.

Och nu har vi nämnt fyra egenskaper som Profeten vill att vi skall följa:

1. Att inte skämma ut andra.

2. Att inte svära på Gud huller om buller om det inte är nödvändigtvis.

3. Att önska för andra vad du önskar för dig själva och önska inte för andra vad du inte önskar för dig själv. Dvs. älska varandra.

4. Att styra sin ilska.

Nu behöver vi tips och lösningar.

Profeten(S) säger:

الاِيْمَانُ الصَّبْرُ وَالسَّمَاحَةُ.

Tron ligger i tålamod och generositet.

Syskon att följa den väg som Allah vill är inte enkelt. Det är inte som att gå på rosor. I för sig de dumt att säga så för rosor är taggiga. Syskon när man vill följa denna väg och nå iman så är det inte enkelt. De är svårt, de är en prövning. Och vid varje prövning krävs tålamod och generositet. Ni som är unga ni kommer se det mer och mer i era liv. Livet handlar om tålamod och kärlek. Man får inte det man vill på en kväll utan man skall kämpa, man skall arbeta, man skall känna lite smärta för Gud för att bevisa till Gud. O’Gud jag älskar dig. Allah vill ha handling inte ord. För han vet vad som finns inom dit hjärta. Träning ger färdighet och vi behöver ha tålamod med mycket i detta liv. Även detta ämne kräver föreläsningar i sig och det finns tillgängligt i azan.se.

Vidare säger Profeten(S):

كَبُرَ مَقْتَاً عِنْدَ اللَّهِ الأكْلُ مِنْ غَيْرِ جُوْعٍ، وَالنَّوْمُ مِنْ غَيْرِ سَهَرٍ، وَالضِّحْكُ مِنْ غَيْرِ عَجَبٍ

Gud är mycket missnöjd med (människor) som äter utan hunger, sover utan trötthet och skrattar utan anledning.

Samt:

الكَيِّسُ مَنْ دَانَ نَفْسَهُ وَعَمِلَ لِمَا بَعْدَ المَوْتِ، وَالعَاجِزُ مَنْ اتَّبَعَ نَفْسَهُ هَوَاهَا وَتَمَنَّى عَلَى اللَّهِ الأمَانِيَّ

Vinnare är den som härskar över hans (onda) jag och gör avsättningar för livet efter detta, och svag är den som lyder hans köttsliga begär och ber Gud om overkliga saker.

Syskon islams och Profetens(S) och alla Profeter har skickats för att hjälpa oss människor att bli människor. Allah är varken behov av att vi alla blir muslimer eller att vi alla avviker. Hans herravälde kommer inte minskas eller bli större. Den som berörs är vi. Allah skickade 124 000 Profeter och den sista och bästa profeten, Profeten Mohammad(S) för att uppfostra oss. Han skickade Profeten(S) med Koranen och Ahl al Bait för uppfostra oss alla. För att hjälpa oss och rengöra oss. Detta liv är begränsat och vi lever inte här för evigt. Hur mycket vill vi leva här? 100 år? Men i slutändan kommer vi dö. Vad är vårt mål? Skapade Allah oss för att äta, sova och jobba endast eller finns det högre syfte. Vad är vårt mål? Vi människor

är som djur ifall vi gör allt som våra begär vill annars vad skiljer det oss från dem? Profeten(S) ger oss därför råd om hur vi skall leva för att nå målet.

Han sade: ”Gud är mycket missnöjd med (människor) som äter utan hunger, sover utan trötthet och skrattar utan anledning.”

Tyvärr idag syskon fetma och sådant har ökat bland vårt samhälle, (nu kanske någon säger kolla på dig själv), idag har vetenskapen bevisat för att oss att vi inte skall äta onödigt och tröst ätning eller att äta för att man inte har något att göra är skadligt. Därför skall man äta hälsosamt och ni ser själva under månaden Ramadan man mår bra när man äter mindre. Profeten(S) säger också sov inte mycket, även här har vetenskapen bevisat att man skall sova mellan 6-8 timmar och inte mer eller mindre. Att man sover som t.ex. här i Sverige för att det är tråkigt och man inte har något att göra eller för att man inte mår bra löser inte det hela. Det finns studier på att människor flyr deras från deras problem genom att gå sova. Profeten(S) säger till oss ta tag i dina problem och lös dem sov inte mycket. Slösa inte din tid på att sova, sova så mycket som du behöver och inte mer. Ägna tiden åt något viktigare. Tiden är viktigt slösa inte den. Sedan säger han ”Skratta inte utan anledning”. Vi har ett arabiskt ordspråk som säger att skratta utan anledning tyder på att han inte är uppfostrad. Den som skrattar utan anledning hånas av andra och folk ser ner på honom. Han blir en pajas som folk vill bara skratta åt och som inte har någon personlighet och som folk inte respekterar. Och vår Profeten(S) kolla hur älskavärd han är, han vill att skall inte bli hånade av andra, vi skall ha starka självförtroende och personligheter. Vi skall inte vara pajaser framför andra. Vi skall respekteras och folk skall se upp till oss därför skratta inte utan anledning.

Vidare säger han i den andra hadithen: ”Vinnare är den som härskar över hans (onda) jag och gör avsättningar för livet efter detta, och svag är den som lyder hans köttsliga begär och ber Gud om overkliga saker.”

Den som vill gå mot Gud måste börja gå från sina begär. Dvs. den som vill komma närmare Gud måste sluta lyda sina begär och frestelser. Du kan inte synda och följa dina begär och sen be Gud jag vill ha det och det. Vem lurar du? Du tjatar på Gud varför accepteras inte mina böner. Självklart att de inte gör det, dina synder låser fast din dua. När än mitt begär vill av mig att jag skall synda kolla på den finna tjejen eller killen, skjuta upp min bön, baktala, begå misstag skall jag göra motsatsen för mitt mål är inte det. Därför säger Profeten(S) vinnaren är den som styr över hans begär och jag och tänker på nästa liv. För nästa liv är målet. Varje dum handling du gör utöver att den har sina konsekvenser i detta liv kommer den ha stora konsekvenser i nästa liv. Därför tänk på dit nästa liv. Allah säger:

مَّن كَانَ يُرِيدُ الْعَاجِلَةَ عَجَّلْنَا لَهُ فِيهَا مَا نَشَاء لِمَن نُّرِيدُ ثُمَّ جَعَلْنَا لَهُ جَهَنَّمَ يَصْلاهَا مَذْمُومًا مَّدْحُورًا

[17:18] Om någon [enbart] står efter det jordiska livets förgängliga goda, låter Vi honom genast njuta av detta – [Vi ger] vad Vi vill, åt den Vi vill – men därefter låter Vi honom, förhatlig och utstött, brinna i helvetets [ugn].

وَمَنْ أَرَادَ الآخِرَةَ وَسَعَى لَهَا سَعْيَهَا وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولَئِكَ كَانَ سَعْيُهُم مَّشْكُورًا

[17:19] Men den som har det eviga livet för ögonen och som riktar hela sin strävan mot detta [mål] och som har trons [visshet], sådana [som han skall se] sin strävan uppskattad [till dess fulla värde].

Slutligen säger Profeten(S) till oss ännu en praktiskt lösning:

اِمْلِكْ عَلَيْكَ لِسَانَكَ.

Kontrollera din tunga

Och:

جالِسِ الاَبْرارَ فَاِنَّكَ اِذا فَعَلْتَ خَيْرَاً حَمَدُوُكَ؛ وَاِنْ أَخْطَأَتَ لَمْ يُعَنِّفُوُكَ.

Håll sällskap med goda människor, för om du gör bra, kommer de att prisa dig, och om du gör ont, kommer de inte att vara hård mot dig.

Syskon tungan är ett mysterium i sig. Antingen lyder vi Allah med den och den förr oss till paradiset eller så syndar vi Allah med den och förr oss till helvetet. Det är antingen eller. Det finns inte mittemellan. Denna tunga kontrollera den låt dig själv inte baktala och säga något dumt med den. Svär inte med den. Allt du säger registreras i din bok. Denna tunga har orsak krig och splittring. Blodbad har skett pga. av denna tunga. Fitnah, krig, baktal etc. har skapats av den. Kontrollera den, även här kan man sitta och föreläsa om vår tungas rättighet mot oss. Läs risalat al-huquq som finns i Sahifa al-Sajjadiya och se vad Imamen(A) säger om tungan. Senare så säger Profeten(S) umgås med bra människor, med troende människor. För umgås du med dåliga personer kommer du slutändan vara med dem. Grupptryck är en av de faktorer som vi människor berör lätt av det är ingen som kan neka det. Vi människor är sociala varelser umgås vi med dåliga personer kan vi bli som dem umgås vi med bra personer så kan vi bli bra personer. Se över med vem du umgås och går med. Välj dina vänner och välj med vem du skall vara med. Detta är dit liv tänk igenom. Vi har tusentals berättelser om hur personer pga. deras vänner antingen kom till helvetet eller paradiset. Välj noga!

Med detta sagt ber jag er att skicka Salawat över Profeten(S) och hans familj.

Wa alhamdulillah rabi al-Alamin.

2 thoughts on “I Profeten Mohammads(S) fotspår – En glimt av hans moral del 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *