Censur och dubbelmoral: Ett svar till vissa wahabi/salafi!

I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn
Salam Aleikum kära läsare och besökare!

De har vart ett tag. Bloggen gick ner, råkade nämligen ta bort den och hade problem med att få tillbaka den. Kanske ett tecken från Gud att man skall fokusera på något annat. Under tiden som bloggen var nere och då jag inte visste hur man återskapar den. Så upptäckte jag en hel del.

Under denna frånvaro så hängde jag runt vissa bloggar för att läsa och se vad visa individer skrivit. Mycket intressant nog hamna jag i en wahabi/salafi blogg och i vissa diskussioner. Som personer brinner jag för att läsa vad andra religioner, grupper och religiösa sekter har att säga.

I ett inlägg av en syster som heter Somaiyah som är en svensk konvertit, så tillfrågades hon gällande:

Jag undrar vad för orsaker det finns som fick dig välja sunni och inte shia? Vad är dom största skillnaderna mellan shia och sunni förövrigt? Med vänliga hälsningar 🙂

De var en fin fråga dock så var svaret väldigt bristande. Ett långt inlägg som innehöll bara prat på prat utan vidare tydlig bevis, utan alla påstående var grundlösa.

Nu kanske vissa undra de bara för att du är shia. När jag läste inlägget var jag som en observerande. Inlägget innehöll bara myter och saker om shia utan någon vidare bevis. Skribenten som skrev inlägget påstod att hon läst om shia, att hon har läst shia böcker och hemsidor utan att referera till en enda. De var också intressanta att veta att hon läst shia källor men de skulle styrka hennes påstående om hon hade refererat till en riktig källa åtminstone. Tragiskt nog så hade någon som kallats sig för ”Stolt shiamuslim” skrivit en kommentar som inte höll klass. Därmed blev vissa shia stämplade.

Systern sade att hon inte tänkte acceptera några respektlösa shia kommentarer mer eller godkänna dem. Då valde jag att skriva på ett respektfullt sätt och moralisk sätt till systern som ett svar på hennes inlägg. Där jag förklarade vissa synpunkter som hon missförstått. Sorgligt nog så får jag svar i ett blogg inlägg att hon inte accepterar några manliga shia som debatterar och istället skicka en syster. Konstigt nog godkänner hon andra manliga kommentarer eller andra respektlösa shia kommentarer. Men en kommentar med respekt och moral från en manlig shia accepterar hon inte. Är det bara jag som känner doften av dubbelmoral här eller? En intressant sak är att om hon vill ha kvinnliga debattörer så både hon inte öppnat en blogg som är öppen för allmänheten och där hon diskuterar ett sådant stort ämne. Samt där hon baserar sitt inlägg på grundlösa punkter.

Allfall hon rekommenderade några föreläsningar och en annan broder som kallade sig för ”al-Bosni” rekommenderade också några föreläsningar. Båda rekommendationer handlade om föreläsningar som talade om shia på ett destruktivt sätt utan någon intellektuell debatt. Jag tog och lyssna på ett antal av dessa föreläsningar och fann så mycket myter och påhitt om shia.

De som satt där, lyssnade aktivt. De komiska nog att efter varje mening så frågade föreläsaren ”och om man inte tror på detta så är man?”. Då svarade dem närvarande ”Kafir (Förnekare)”. De hör man från föreläsningens början till slut, att man tills slut tröttnar. Man fick en bra inblick av dessa lyssnare och av föreläsningarna. De som var närvarande var antingen trångsynta som trodde på vart enda ord som yttrades eller så tänkte dem inte. För de fanns så mycket brister på dialog och källor på dessa föreläsningar. En av dessa föreläsare säger tydligt att han inte vill ha någon muslimsk enhet (wahda).

Några av de punkter som föreläsaren och systern tog upp är följande:

1.      Att shia anser att Profetens(S) fru, Aisha, de troendes moder vara otrogen. Denna punkt har shia tidigare besvarat och källa finns. Vi tror absolut inte på sådant och kan inte acceptera det mot profeternas fruar, hur är det då när det gäller den bästa Profeten(S)? De talar mycket om händelsen vid namnet ”al-Ifk”. Jag rekommenderar dem som kan läsa arabiska av salafi/wahabi att läsa vad Shaykh ibn Taymiya säger om händelsen innan de går över till shias syn. Shia syn kan ni läsa här: http://ungmuslim.nu/?p=1084

2.     Den andra punkten är att shia anser att Koranen är förvanskad. För Guds skull denna punkt är så uttjatat att man inte orkar diskutera den. Den Koran som jag har och de flesta shia har är tryckt i Saudiarabien och är återberättad enligt Hafs genom Asem al-Kufi.

De finns hadither hos shia som säger att Koranen saknas de nekar vi inte. Men har inte dessa som kommit med argumentet frågat sig själva, hur vida shia tar på dessa hadither eller inte? Om deras sanad, källa är pålitligt? Vem återberättaren är? Vad är dess kedja? Är den stark eller svag? Är den skriven eller återberättad? Har dem glömt alla dessa punkter? Senare så existerar sådana hadither även i Sahih Bukhari, men tar sunnimuslimer på dessa hadither? Nej! Muslimerna är enade gällande att Koranen är komplett i minsta lilla bokstav och detalj. Om Gud ger mig Tawfik kommer de komma en föreläsning kring detta ämne mer djupgående om Gud vill samt syftet detta tjat.

Dessa var några få punkter. En annan sak som är värd att nämna som jag vill påpeka är:

a)      Liksom att sunni muslimerna har deras källor, bevis och doktriner gällande att de har rätt. Så har även shia deras egna källor, bevis och doktriner gällande att de är de rätta. De har rationella och logiska bevis. De har bevis från den heliga Koranen och sunnah.

b)     Inom shia islam så tar man ut sitt utlåtande genom Koran, sunnah (återberättelser), Aql (förnuft) och ijma (konsensus). Man har även en lag som säger ”Det som inte stämmer överens med Koranen så skall man inte ta vid det”.

c)      När ni kära bröder och systrar vill argumentera med oss shia gällande trosfrågor kom inte med bevis från era imamer, shaykher och era källor. För hade vi trott på era källor, shaykher och imamer hade vi inte haft denna tvist eller hur? Hade vi delat er åsikt så hade vi inte talat om detta nu. Vill ni debattera om något är ni välkomna till att debattera om en enhetspunkt som vi kan utgå från. Då menar jag punkter som finns i era källor och våra.

d)     När ni diskuterar, ha en röd tråd och en fråga. Diskutera inte tusen saker samtidigt. Det är ingen intellektuell diskussion.

e)      Censur bör inte förekomma. Jag menar man kan inte tillåta en vidrig kommentar från en som heter ”Stolt shia muslim” och censurera en annan kommentar som innehåller moral och respekt.

Kanske vissa frågar, du brukar censurera vissa frågor. Censur i min blogg har inte förekommit men däremot har jag fått frågor som jag inte lagt upp pga. att jag inte haft tid att besvara dessa frågor. Jag har inte skrivit att den som frågar får glömma att han får svar. Tvärtom så ser man att alla kommentarer godkänns i denna blogg. Givetvis måste de godkännas av mig innan och detta är pga. en annan anledning som inte har med censur att göra.

f)       När ni skall ta upp något om oss shia från våra böcker hämta källan från erkända ulema(lärda) och personer. Från viktiga auktoriteter inom den shitiska skolan och se vad våra ulema säger om detta. Vad vår tolkning av detta är, vad kontexten säger etc.

Detta inlägg är ett kort inlägg som svar till de som diskuterar och argumenterar mot shia. Min sista fråga är till alla de som hävdar att de läst om shia:

–          Vilka böcker har ni läst?

–          Vilka källor har ni läst?

–          Vilken hemsida har ni läst?

–          Har ni hört det ni yttrar om?

–          Har ni läst det ni yttrar om hos shia?

Wa Hamdullah Rabi al-amin wa salat ala Mohammed wa alihi Taherin

Fi Amman Illah

12 thoughts on “Censur och dubbelmoral: Ett svar till vissa wahabi/salafi!

 1. Tack så mycket Haydar, ett mycket bra inlägg i fråga. Jag såg också Somaiyahs inlägg om detta. Hon pratade inte på det viset innan hon gifte sig, så man kan ju bara anta varför hon börjat nu.

  Något som visat sig gå som en röd tråd genom dessa wahabi-sidor är ett språkbruk och uttryck som inte bör kännas bekvämt för en muslim att använda sig utav. Man godkänner i princip bara ja-sägare och likasinnade kommentarer.

  Jag konverserade på apg.blogg.se, där har förekommit massor av hat och spott mot shia. Jag svarade vänligt och respektfullt och fick massor av svar från olika personer. Naturligtvis ljög jag ju, enligt alla. Tillslut började alla varna bloggägaren om att godkänna mina kommentarer längre – de var “farliga”. Slutligen raderades alla kommentarer i det inlägget :)! Helt fantastiskt alltså!

 2. Tack för din fina inlägg broder Haydar

  Jag var själv är en sunni som såg igenom lögner och konspirationerna mot shia.
  Har studerat om shia i nu nästan 1 mån och har kommit fram till att de är shia som följer Profetens (phub) RIKTIGA sunna.

  En annan sak jag märkte att shia har sina bevis i sunni böcker.

  Så länge de finns saudi pengar som går till wahhabi propaganda kommer sanningen vara omringad av lögner.

  wa salam
  en ny följare av profetens familj

 3. läste det som hon (Somaiyah) har skrivit så många lögn i en och samma inlägg asså……kan man värkligen vara så okunnig?O_o

 4. Bismillah

  Sallam kära broder,
  jazak Allah kheir för ditt underbara inlägg där du kort och koncist bevisar att all sorts propaganda som idag riktar sig kritiskt mot den shiitiska skolan är endast baserat på lögner och påhitt.

  1.Det är verkligen brist på kunskap då man tar upp argument ifrån deras böcker för att kritisera shia.

  2. Hur kan man mana på något som man själv inte utför!
  Jag har märkt under resans gång att många handlingar som sahih-bukhari nämnt att man skall utföra praktiseras inte idag av många sunni syskon!

  Hur kommer det sig?

  Profeten(S) sade: ”Om en klok och medlidande person gav dig ett råd, acceptera den du också.”

  Må Gud vägleda oss alla, visa oss den rätta vägen!

 5. Salam alekum, jag undrar vad ni utgår era bevis ifrån när ni talar om 12 imamer,om det är endast hadither,och inte i koranen,varför skulle något så viktigt aqida finnas bland hadither men inte i koranen,om de finns i koranen visa mig en enda vers som tolkas helt objektivt, där de talar om 12 ofelbara imamer.

  Varför kan man inte har felbara imamer istället för ofelbara imamer för att vägledas?

 6. I Guds Namn
  Wa Aleikum Sallam

  Du ställer bra frågor broder. Vi utgår från Koranen och hadither. Profeten(S) har en hadith som finns i sunnitiska källor som lyder: “Ifall någon kommer till er och vill argumentera med er bara som Koranen som källa, så diskutera inte med han, för han är en fasiq (hycklare)” Nu säger jag inte att du är det. Men att argumentera bara med Koranen och inte ta hjälp av tefsir, hadith och ruwayat funkar inte. Ty utan hadither vet du inte hur många bönenheter(ruka) du skall be i bönen. Det står att du skall be i Koranen men inte hur många rukat visst? Och som du vet är bönen en väldigt viktig pelare inom islam. Då kan jag ställa samma typ av fråga till dig, ge mig en Koran vers som säger hur många rukat jag skall be dagligen eller vid varje bön.

  Profeten(S) sade: “Jag lämnar efter mig två dyrbara ting, om ni följer dessa kommer ni inte att vilseledas efter mig, Guds bok, ett rep som är sträckt från himlen till jorden, och mitt hushåll (Ahl al Baiti(A)), de kommer inte att separeras från varandra, tills de båda återvänder till mig vid floden i Paradiset, så se över hur ni skall ta hand om dem”

  Denna hadith säger mycket och vart vi skall ta vår kunskap från. Även hadithen som rapporteras i sunniska källor som lyder: “Jag är kunskapens stad och Ali är dess port” säger mycket.

  Hursomhelst alla svar för dina frågor finner du i boken “Imamat – Islamiskt ledarskap” som finns översätt till svenska av Den Väntades Vänner, direkt länk: http://dvv.se/bibliotek/Imamat/

  Ifall du är sanningssökande och vill verkligen ha svar på dina frågor så läser du.

  Med böner för din och vår välgång
  Fi amman illah

 7. Salam aleikom

  Tack br Haydar för detta inlägg. Jag gillar hur du skriver, rakt på sak och tydligt utan krusiduller. Fast du starkt tar avstånd ifrån sys Somayahs sätt att uttrycka sig gör du det med respekt och med bra “svar på tal”.

  Tidigare så hade jag viss kontakt med syster Somayah via forum och liknande och hon uttryckte sig inte på detta vis. Men som sagt, så ändrades det när hon gifte sig. Hon har hört dessa “svar på tal” repliker från många håll men väljer att reproducera felaktiga fördomar ändå..det är klart och tydligt att hon VÄLJER att agera så. Sådana personer tycker jag man bara ska låta vara. Det är som att tala med en vägg. Sorgligt att det kan gå till så.. men men…

  Må Gud vägleda.

  ws

 8. Assalam ‘aleykum.

  Punkt 1. Skulle ni vilja lägga fram de bevis från era böcker som visar att ni INTE anser att Aishah begick otukt.

  Jag hittar följande:

  al Hafeth Rajab i boken Mashareq Anwar al Yaqeen sid 86:”Aishah begick otukt och samlade 40 dinar från denna handling som hon sedan delade ut till de som hatar Ali.”
  الحافظ الشيعي رجب البرسي في كتابه مشارق انوار اليقين ص 86 الأعلمي – بيروت حيث قال: (إن عائشة جمعت أربعين ديناراً من خيانة وفرقتها على مبغضي علي).

  Punkt 2. Ge mig en saheeh hadeeth från era källor som visar att ni anser att Koranen är bevarad.

  Jag hittar följande:

  ”Endast en lögnare påstår att han har samlat ihop Qur’ânen så som den uppenbarades. Endast ´Alî bin Abî Tâlib och Imâmerna efter honom samlade ihop och memoriserade Qur’ânen så som den uppenbarades.” (Usûl-ul-Kâfî (1:228)

  ”Orden ”Muhammad’s ätt” uppenbarades också tillsammans med ”´Imrân’s ätt”. De (d v s Sahâbah) tog bort orden ”Muhammad’s ätt” från den ursprungliga texten.” (al-Qummî’s Tafsîr (308)

  Bild och ljud:
  http://www.youtube.com/watch?v=yr3m–CqJ2c

  Säg inte “hämta bevis från våra lärda som erkänner det”.
  Hämta ni bevis från era lärda som förkastar det!!!

  Vilka egenskaper besitter en Imam?

  “Imamerna besitter mer kunskap än Profeterna” ( finns på 13 narationer i Bihar al-Anwar v. 26 ss. 194-200)

  “Imamer är bättre än Profeterna “och hela skapelsen. De (stora profeterna kallas) ulul-‘Azm (Nuh, Ibrahim, Musa och ‘Isa) och de uppnådde endast status som ulul-‘Azm på grund av att de älskade imamernra.” (Bihar al-Anwar v26 ss. 267-318)

  “Duas av Profeterna besvarades för att de åkallade Allah via Imamerna (wasilah)”. ( Bihar al-Anwar v.26 ss. 319-332)
  “Imamerna kan väcka de döda till liv. De kan bota blindhet och spetälska. De har alla mirakel av Profeterna ” ( Bihar al-Anwar v. 27 ss. 29-31)

  “Inget av kunskapen om himlen, jorden, Jannah och Jahannam är doldt från dem. Konungariket Himlarna och jorden visades för dem. De vet allt som hände och det som kommer att ske upp till Återuppståndelsens Dag”.( Bihar al-Anwar v. 26 ss. 109-107)

  “Imamerna vet sanningen om en person är troende eller hycklare. De har en bok som innehåller namnen på människorna i Jannah, namnen på sina anhängare och sina fiender.” ( Bihar al-Anwar v. 26 ss. 117-132)

  Ge mig något saheeh från era böcker som nekar detta!!!

  Haydar, vad säger du om den hadeeth som vi hittar i nahjul balagha:

  Ali brukade säga gällande khalifatet: ” Vi anser att Abu Bakr är den som förtjänar khalifatet mest, han (Abu Bakr) är den som var med Profetn aleyhi alsalam i grottan och Pfofeten aleyhi alsalam beodrade oss att be bakom honom” Sharh Nahj Al Balagha v1 s132

  Jaffar Al Sadeq fick frågan om Abu Bakr och Omar: “O Profetens son! Vad säger du om dessa två( Abu Bakr och Omar) ? Han svarade: ” Två rättvisa imamer som levde på den rätta vägen och dog på den, må Allah vare Barmhärtig mot dom fram till domedagen” Al Showshatry v1 s16.

  Al Baqr sade: ” Jag förnekar varken Abu Bakrs eller Omars godhet men Abu Bakr är bättre än Omar” Al Ihtijaj av Al Tabrasi s 230

  Zaid bin Ali bin Al Hussien bin Ali: ” Abu Bakr var koranens bästa vän” Al Irshad av Al Mufid s 268

  Kan ni ge mig en saheeh hadeeth där någon av ahlul bayt förbannar sahabah?

  Ser fram emot era svar

 9. om jag hade tillåtelse och om det var tillåtet om jag fick välja mellan att bomba kristna eller judar … jag hade valt rafidah shia som de kallar sig de är inte ens samma shia som första gången de kom till av abdullah bin seba deras judiska fader… jag hade bombat er analsexande mutaa bög transexuella iraniehorungar khomeini pedofil ja hade dödat er alla termen shia-muslimer e heeelt batil falsk gör tawbah o sluta följ era lustar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *