Ett fint exempel från detta liv!

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

I detta liv finns ett fint exempel som vi människor dagligen, ser men kanske inte reflektera över. I de flesta livsmedelsbutikerna så finns det snabba kassa och vanlig kassa. Snabb kassan går till igenom att du skannar dina saker medens du handlar och behöver således, bara betala för dina saker när du kommer till kassan, du har redan koll på hur mycket saker och ting kostar och vad betalningen kommer bli. Som plus så har du redan medens du handlat lagt dina saker direkt i plastpåsen och andra behöver inte se vad du köpt.

Medens du i en vanlig kassa handlar och handlar, och fyller upp kundvagnen med saker utan att veta hur mycket summan kommer vara, eller ifall du kommer ha råd med så många saker. Man till och med fyller upp kundvagnen med saker som man inte behöver eller vet att man lagt in dem. När du kommer till kassan måste du lägga upp alla dina varor så att de skall skannas, detta och andra ser vad du köpt. När du kommer till kassören så blir du förbryllad över hur mycket du skall betala. Har du inte tillräckligt med pengar så kommer du skämmas och kanske lämna tillbaka en vara eller två. Vid en vanlig kassa skannas alla dina saker och det tar längre tid. Ju mer grejer du har i kundvagnen, ju mer tid tar det. Continue reading

Fitnah i vår tid

I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Fitnah är ett av de saker som sprids i samhället

Vad är Fitnah?

Från språklig aspekt betyder det två saker, ett slags tryck, tryck med viss mål, där det rena skiljs från det orena.

Koranen har definierat ordet som olika saker bland annat prövning, rening i helvetet, vilseledda och att luras av satan.

T.ex en versen: Continue reading

En islamisk syn på sociala medier!

Flera av oss använder de sociala nätverken väldigt flitigt och aktivt. De har sina för- och nackdelar. Den islamiska synen på det hela hamnar oftast i skymundan. Därför vill vi uppmärksamma vissa saker från ett islamiskt perspektiv.

Allahs(SWT) belönings- och straffsystem kan sammanfattas i denna vers:

[6:160] Den som [på Räkenskapens dag] för med sig en god handling skall belönas tiofalt, men den som för med sig en dålig handling skall bara straffas med vad som motsvarar denna handling och ingen orätt skall tillfogas dem.

Allah(SWT) belönar mångfaldigt för en god gärning. I denna vers stod det, tiofalt, men andra verser anger att man belönas mer mångfaldigt. Så barmhärtig som Allah(SWT) är så straffas du inte mångfaldigt för ett misstag, utan du straffas, enligt vad det motsvarar.

Nu har shaitan kommit på ett sätt, att du plötsligt kan straffas mångfaldigt för ett misstag fastän du inte vem om det, hur? Låt oss se på denna vers från koranen. Continue reading

Relationer!

Ett ämne som jag velat diskutera och prata om för länge sen men har inte hittat den rätta tiden för det. Ämnet är om relationer mellan mannen och kvinnan. För att vara specifik kärleken mellan dessa två skapelser. Idag läste jag en nyhet som fick mig att lämna ifrån mig det jag skulle göra.

Nyheten handlar om en tjej som var galet förälskad i sin pojkvän. Pojkvännen blir otrogen mot henne och bestämmer sig för att göra slut med henne. Varpå flickan ringer upp honom i ett videosamtal genom Facebook och säger “Jag har inget mer värdefullt i mitt liv.” sedan hänger hon sig själv på direktsändningen. Visst är detta en sorglig berättelsen men dock är det inget nytt i vårt samhälle.

Det jag tänkte ta upp idag är ett meddelande till dem bröder som är ute och “halal” raggar på systrarna eller icke-muslimska tjejer. Vetenskapligt bevisat är kvinnan mer känslomässig varelse än mannen. Därför skapas känslor enklare hos en kvinna. När en bror kontaktar en syster och börjar samtala med henne kan indirekt känslor dyka upp mellan parterna vare sig vi vill eller inte. Dessa känslor etablerar sedan ett band, oftast är tjejen den som binder ett starkare band ifall hon förälskar sig i personen. Idag finns det tyvärr personer som leker med andras känslor, utnyttjar personen och sedan vänder blad på sitt liv. Alla är inte så, vissa personer kan inte vända blad och gå vidare. Det spelar ingen roll ifall tjejer är muslim eller inte, man kan inte jiddra med någons känslor, fortfarande är individen en människa som har känslor. Continue reading

Reflektion kring döden

För några dagar avled hamstern som vi hade. Jag blev berörd av en händelse som jag vill dela med mig. Eftersom han avled så fick vi begrava honom. Saken är den att jag fick gräva hans grav själv och sedan bar jag honom själv och lade honom i graven.

Hamstern var vit (som kaffan) och sov fridfullt. Sedan väntade jag en stund innan jag hällde jorden. Redan då såg jag hur myrorna började samlas kring hans kropp så jag hällde jorden över honom. Synen var jobbig och fick mig tänka på mig själv mycket. Kanske visa skrattar när de läser det och ser det som skrattretande. Men det jag berördes av är att imorgon kommer jag begravas i en grav som en annan människan gräver. Sedan kommer de lägga mig i graven insvept i det vita tyget (kaffan) i en plats där jag kommer vara själv. Myrorna kommer redan då komma till mig som det hände med hamstern och sedan kommer de hälla jorden över mig och lämna mig. Vilken svårt situation!

Gud vi ber dig om vilan vid graven!

Reflektion

Nu när man sitter och skriver föreläsningen om domedagen så tänker man för sig själv, Domedagen och vad vet vi om den? Vilket tillstånd kommer vi vara i?

Imam Mohammad Baqir(A) säger:
Luqman sade till sin son; “Min son, ifall du har tvivel om döden, så prova att försöka och inte sova, du kommer inse att du inte kommer kunna göra det. Och ifall du har tvivel på domedagens uppresning, prova att inte vakna från din sömn. Du kommer inse att det inte går. Om du tänker på detta, kommer du att förstå och inse att din själ är i någon annans händer. Sannerligen är sömnen som döden och att vakna från sömnen är som uppresningen efter döden.” [Biharul Anwar, Vol. 7, s. 42]